dijous, 29 de desembre de 2016

Las aventures del Mogote, primera novel·la de Fernando Cordero


Tarda de dies de Nadal, presentació del nou llibre del Fernando Cordero acompanyada d’unes nadales del cor de la Parròquia de la Miraculosa, una bona proposta que no es podia defugir.
L’acte va ser conduït pel Quique Fernández, coordinador de l’EABB (Escola d’Animació Bíblica de Barcelona). També varen participar la Núria Casterà, professora i coordinadora de batxillerat del Col·legi Padre Damián SSCC de Barcelona i l’Anna Pascual, novel·lista. Tots tres remarcaren els valors del nou llibre de l’autor. Nou llibre i primera novel·la que pot agradar tant a un públic adult com jove, novel·la que pot ser una excel·lent regal nadalenc i immillorable proposta per treballar a l’aula. L’autor i l’editorial Ediciones Paulines ens regalen una àmplia guia didàctica descarregable a  blog21rs.es i al web de l’editorial.

La Núria Casterà ens presentà l’autor tot destacant la inquietud del Fernando per impregnar-se de la cultura catalana, de les persones i fer-se molt present i proper a la comunitat educativa del col·legi Padre Damián. El Fernando ens acosta, de manera entranyable,  no només a les seves arrels sinó a molts altres temes.  “La diversitat és riquesa” assenyalà la Núria en referir-se a la varietat de temes i diversitat de personatges de la novel·la. El Fernando Cordero ens parla de l’amistat, de l’amor i la mort, de les relacions de parella, la família, la natura i la corrupció, entre d’altres. Com diu el mateix don Luis, personatge de la novel·la que ens recorda al mateix autor, “lo importante es que el bien vaya tomando más protagonismo que el mal en la vida de cada cual y en el mundo.”En la seva intervenció, l’Anna Pascual remarcà l’honradesa de l’autor amb el lector des del mateix inici de la novel·la. És una novel·la reflex clar del seu autor. Per l’Anna, la novel·la és una proposta plena de caliu i d’amor. Coincideix amb la Núria en destacar la figura de don Luis que com l’autor és un home de Déu i d’infinita paciència. Don Luis, amb un caràcter tolerant i inclusiu, amb altres dels molts personatges de la novel·la  aporta un ajustat sentit de l’humor i una ironia fina. L’Anna també destacà com el poble on se situa la novel·la, Fuentes de la Cal, recull totes les etapes de la vida, també els encerts i els errors amb una voluntat clara de perfeccionar-se i de reconèixer l’error. Una novel·la amb un estil narratiu molt natural que és capaç de provocar l’emoció idònia en cada moment.

El Quique Fernández comentà la facilitat d’establir una relació entre Las aventures del Mogote i la Bíblia. Un poble on cadascú és reconegut pel seu nom o sobrenom, igual que Déu ens crida a cadascú pel nostre nom, per la nostra singularitat. La novel·la del Fernando ens recorda que tenim una família. Novel·la amb molts personatges, poble de Déu en marxa, poble que va aprenent i també es va equivocant com dos dels pilars de l’església, Pere i Pau. El Quique subratllà de la novel·la com un nou passeig, trobar llocs comuns des de la tradició i l’actualitat.


El Fernando Cordero va agrair emocionat les paraules de la Núria, de l’Anna i del Quique. Se sent feliç a la seva vida a Barcelona i ho volia compartir amb tots els presents. El Fernando recorda que tots som fruit de la nostra infància i ell ho vol fer present en diferents moments, situacions i personatges de la seva novel·la. Els seus avis, el poble gitano, els amics de sempre,  la vaca com les que va aprendre a munyir a  Algodonales, poble natal de l’autor. El Fernando reconeix que li ha calgut controlar la seva intenció didàctica i catequètica, és capellà i sovint és difícil separar l’autor de la vocació.El Quique Fernández tancà l’acte per donar pas a una excel·lent cantada de nadales pel cor de la parròquia de la Miraculosa tot destacant el Fernando Cordero com un autor prolífic, fàcil, assequible i generós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada