dilluns, 28 de març de 2016

Sortida al centre Joan Salvador Gavina


Durant aquest mes de març, els tres grups de 3r d’ESO hem visitat la Fundació Joan Salvador Gavina, ubicada al Raval. Ja fa més de 35 anys que aquest centre va obrir les seves portes per fer front a un dels problemes que hi ha al barri, el risc d’exclusió social dels infants i joves. Tothom ha de tenir les mateixes oportunitats independentment dels problemes econòmics o familiars que hi puguin haver a casa; per això, nosaltres oferim els espais i les eines perquè els nens i les nenes desenvolupin les seves capacitats i arribin tant o més lluny que una persona que hagi viscut una realitat completament diferent, ens comentava en Jordi, membre del patronat de la fundació i “guia” del grup de 3r d’ESO C.


A les 9 del matí, tots els alumnes ja estaven a punt per sortir de l’escola. No sabien exactament què es trobarien a la visita, però es desprenia una gran il·lusió per conèixer-ho. El que sí que tenien clar era que calia agafar el material escolar que havíem recollit durant la campanya de Nadal, gràcies a la solidaritat de tota la comunitat educativa de l’escola, i dur-lo allà on anàvem.


Un cop arribats al centre, l’amabilitat en la rebuda va ser la seva carta de presentació. Ens van fer passar a una sala, no gaire més gran que una classe de la nostra escola, i ens van fer seure en rotllana. En Jordi es va presentar i ens va dir que ens trobàvem al menjador del centre, el lloc on els nens i nenes feien, habitualment, els únics àpats del seu dia a dia. A partir d’una pluja d’idees en què tots vam participar, vam descobrir les diferents problemàtiques de les persones que acudeixen al centre i la necessitat de treballar específicament amb el col·lectiu de joves, que seran els ciutadans del futur i els que podran decidir com tirar la societat endavant. Per això, a part de la qüestió alimentària, el centre ofereix diversos espais en què els nens i nenes poden reforçar allò que han après a l’escola i/o disposar d’una zona de lleure en què es fomenten diversos valors com la companyonia, el coneixement intercultural, el respecte, etc. No es tracta només de donar solució als problemes que tinguin, sinó també d’aportar el que calgui perquè els joves i les seves famílies siguin capaces de tirar endavant per si soles.


Després de veure un petit vídeo on s’explicava amb detall tot el que fan al centre, en Jordi ens va conduir cap a les sales pensades per als infants i joves. Es trobaven una mica allunyades d’on érem, però això ens va servir per observar la realitat del Raval, les persones que hi ha al barri i entendre millor quines necessitats poden tenir. Quan vam arribar ens vam quedar sorpresos de la quantitat de jocs i material de què disposaven. Tenien diversos espais, organitzats segons les edats, cadascun d’ells amb un racó de jocs i un racó d’estudi. Aquí és on nosaltres vam entendre la gran aportació que estàvem fent amb el material escolar que dúiem; el centre es nodreix, entre d’altres, de contribucions altruistes com la nostra. Gràcies a això, els nens i nenes del barri poden disposar del material que necessiten per seguir treballant en el seu futur, podent arribar a tenir les mateixes oportunitats que en Jordi ens comentava al principi.


Tots nosaltres vam marxar amb la sensació d’haver conegut un espai essencial per al barri i per a la seva gent, que funciona molt bé gràcies a la implicació de tothom que el fa possible. De les seves parets es desprenia el caliu humà que hi ha i les nombroses històries (amb les seves alegries i problemàtiques) que s’han desenvolupat entre elles. Igual que els voluntaris i voluntàries que col·laboren activament al centre, nosaltres també hi hem estat presents i això és el que més hem valorat quan hem tornat cap a l’escola.

Xavier OllerCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada