dimarts, 20 de gener de 2015

Amb el «llibre d’estil» de l’Evangeli

Con motivo de la festividad de san Francisco de Sales, me han pedido en "Catalunya Cristiana" un artículo, que se publicará el próximo fin de semana. Lo comparto con todos vosotros.El pare de sant Francesc de Sales cavil·lava que, amb la formació que havia proporcionat al seu fill jove, juntament amb les influències i prestigi, tenia pràcticament la vida ben resolta. Per deixar-ho tot ben lligat fins i tot havia buscat una promesa al seu primogènit per quan tornés al castell familiar, després de la seva etapa d’estudis a París i Pàdua. Al progenitor gairebé li agafa un atac quan l’hereu li planteja la vocació sacerdotal. 

Malgrat els plans paterns dissenyats, el camí de Francesc tenia un altre rumb: el de la senzillesa, l’honradesa i la veritat. Quan ja era bisbe, el rei va voler influir perquè es canviés a una diòcesi més important. Novament Francesc opta per quedar-se a la seva diòcesi de muntanya perquè era més pobra i necessitada. 

Francesc de Sales ens parla als periodistes, escriptors i comunicadors d’avui dia amb l’exemple de la seva vida. Hem d’optar per una formació sòlida, consistent, en aprenentatge i renovació constant, amb una profunda actitud d’honradesa i humilitat, practicant el servei a la ciutadania amb transparència i veritat. L’honradesa ens ha de dur a la recerca del contrast a l’hora de sondejar les fonts i esmentarles. Els interessos del periodista cristià no són els interessos de cap empresa, per la qual cosa el millor llibre d’estil ha de ser l’Evangeli, una font d’inspiració autèntica i full de ruta. 

En una societat global, en la qual contínuament ens veiem sorpresos per influències, arribismes i desig descarat de poder, Francesc de Sales ens mostra que el valor veritable està a ser fidels a les opcions que neixen en el més intern que, sovint, mostren la frescor genuïna de l’ésser humà cridat a ser imatge del Creador. 

Informar amb honradesa i veritat, poden dur a la creu, al sofriment i al martiri. Ja ho deia el nostre sant patró i bisbe de Ginebra: «El camí més segur de la vida espiritual el trobem en aquestes floretes que neixen als peus de la creu: la humilitat, la senzillesa i la dolçor del cor». Aquestes virtuts neixen, no ho oblidem, al peu de la creu. La nostra professió ens condueix a la creu, quan el nostre compromís per la veritat i el servei són ferms i decidits, sense deixar-nos seduir pel que és políticament correcte o establert. L’Evangeli ens dóna perspectives d’alta volada de llibertat. Com diu Mn. Cinto: «Jo alçava la maneta a les estrelles.» Un bell exercici del cor. 

****************************

He aquí el enlace a la página del semanario:

http://blogs.21rs.es/kamiano/files/2015/01/Sant-Francesc-de-Sales-CC-catala.pdf 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada